lördag 1 maj 2010

Grattis på födelsedagen Svante Sture

Svante Sture 1 maj 1517-24 maj 1567

Svante Sture brukar ofta betraktas som en tillbakadragen person, utan intresse för att blanda sig alltför mycket i maktstrider och liknande, och vem kan egentligen klandra honom?

Han föddes på Stockholms slott, som son till Sten Sture dy. Innan han fyllt fyra blev han fängslad tillsammans med sin mor och många andra kvinnliga släktingar, allt medan de manliga i stort sett hade dött eller avrättats under året. Han var sju år när de släpptes från fängelset i Danmark, och man undrar ju vilka spår det egentligen satte hos honom. När han väl kom tillbaka till Sverige så hade Gustav Vasa ett vakande öga på honom, som son till Sten Sture dy kunde han ju vara en konkurrent om makten. Innan han fyllt tjugo skickas han på läroresa ut i Europa, vilket slutar med att han blir tillfångatagen i Lübeck, där de just erbjuder honom att göra honom till kung i Sverige om han vill gå emot Gustav Vasa. Han säger nej, men när han kommer hem får han veta att Gustav Vasa har gift sig med hans trolovade under tiden. Han får gifta sig med systern istället. Svante fortsätter att verka som en av Gustav Vasas medhjälpare, och blir även riksmarsk. När Erik XIV krönts blir Svante upphöjd till den förste greven i Sverige, men sen börjar det gå sämre. Svante själv fortsätter att vara försiktig, men han söner är inte alltför bra på att dölja sitt missnöje med den nye kungen. Koppla det med Erik XIV:s paranoia och Svante slutar sitt liv med att bli mördad i Sturemorden.

Det är nog ganska klart att Svante fick se maktens baksida redan från ung ålder, men det låg nog ändå långt borta i tankarna när han föddes. Grattis Svante

redigering/ ok på skoj googlade jag Svante Sture och hittade dessa underbara små teaterstycken från början av 1900-talet, ojojoj vad Svante är trofast och god. En bra förebild för små skolbarn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar