onsdag 2 juni 2010

Om medellivslängd

Av olika anledningar blev jag idag återigen irriterad över folk som tror att människorna förr i tiden inte blev mer än knappt 30 år gamla, det var ju medellivslängden! Medellivslängd är egentligen ett värdelöst mätinstrument, eftersom den fruktansvärda dödligheten för dem som var under 15 gör att allt blir fruktansvärt skevt. Det är betydligt bättre att tala om förväntad livslängd, och då blev faktiskt människorna äldre än 30! Det går inte att komma ifrån att lika gamla som idag blev man inte förr, och framförallt kvinnor hade en tendens att dö medan de fortfarande var i fertil ålder, vilket ju hade att göra med den fara det innebar att bli med barn och sedan att föda dem. Överlevde man sina första 20 år så kunde ändå de flesta människor räkna med att bli över 50 år gamla, och blev man väl över 50 kunde man räkna med att leva i ytterligare något decennium. Intressant är att om man tittar på dödstalen för Falun från 1700-talet så dyker det upp ett flertal kvinnor i 90-årsåldern, och även ett fåtal män har faktiskt uppnått den åldern.

När man tittar på de "kändisar", de vill säga de historiska personligheter som finns i de flesta böckerna, slås man av att de flesta verar ha dött när de var i ca 60-årsåldern. Så människorna förr levde inte lika länge som idag, men allihopa dog inte innan de fyllt 40.

1 kommentar:

 1. Håller fullkomligt med!

  Jag har kollat bland släkter i en socken i Hälsningsland och funderar faktiskt på att göra en riktig studie då jag är utbildad forskare med stort intresse för statistik och demografi. Ett medelvärde är ju ointressant iom att spädbarnsdödligheten varit så stor förr. Jag har i alla fall kollat medelvärdet bland 4 släkter för personer födda i slutet av 1600 och 1700-talet. På min farfars sida: Mv=64, farmor: Mv=77, grannar1: Mv=74,grannar2 Mv=80. Äldst: På farmors sida: 103 år, deltog i Poltava.

  Det är befängt att inte ta bort spädbarnsdöda likaså borde man ta bort olycksfall. I kyrkoböckerna står det antecknat.

  Det var sällsynt att någon dog före 40, åtminstone bland de c:a 3600 personer som ingår i de släkter jag kollar, om man bortser från spädbarnsdöda.

  Med vänlig hälsning
  S-E

  SvaraRadera