fredag 16 juli 2010

12 juli

Med tanke på att de senaste dagarna har haft en del nyheter om upplopp i Belfast tänkte jag bara nämna lite om bakgrunden.

I mitten av juli så inleds vad som kallas "marschsäsongen" i Nordirland. I stort sett går det ut på att Orangeorden paraderar och firar diverse segrar under 1600-talets inbördeskrig, där den katolske kung Jakob slutligen åkte på stryk a den protestantiske Wilhelm av Oranien.

12 juli är årsdagen av slaget vid Boyne då Wilhelm vann ett avgörande slag 1690. Orangeordern har naturligtvis tagit sitt namn för att hylla Wilhelm av Oranien. Firandet av årsdagen sker genom parader, marscher och att tända stora eldar. Det som gör det hela så kontroversiellt är att paraderna traditionellt har gått igenom starkt katolska bostadsområden, och naturligtvis har innevånarna där inte varit alltför glada över det som snarast kan uppfattas som ett triumftåg för den vinnande sidan. Å andra sidan anser Orangeordern att de har ju fått paradera så länge efter de här rutterna att det vore att förstöra en tradition om de måste gå någon annanstans.

Det ska ändå tilläggas att innan oroligheterna i Nordirland tog fart 1969 så fanns det fler områden som var blandade med både katoliker och protestanter, samt att många senare IRA-anhängare har berättat om hur de hjälpte till att samla ihop material till eldarna när de var yngre, det var ju en festtillställning.

Numera försöker man också att införa en mer allmän karnevalsstämning kring den 12:e, så att parader genom känsliga områden ska försvinna som huvudmoment i firandet. Naturligtvis finns det dock många som motsätter sig det hela. Det ska väl också sägas att områden där det blir bråk är otroligt fattiga områden, medan karnevaler och liknande mer har tagits om hand av medelklassen i stadskärnorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar