tisdag 20 juli 2010

20 juli

Så idag är det årsdagen av den misslyckade statskuppen mot Hitler. Hade tänkt se antingen Valkyria eller Operation Valkyria, men kom hem lite senare än tänkt från jobbet, och Morden i Midsomer lockar lite mer.

I år har jag inte haft tid att vara ute på några andra världskriget-forum på länge, men förr när jag brukade titta förbi så slogs jag alltid av att det fortfarande fanns många som var villiga att diskutera om det var förräderi eller inte.

Själv så tycker jag att hela den tyska motståndsrörelsen är väldigt intressant. Det låter väl dessvärre krasst men i slutändan var det nog ändå bäst det som skedde, annars hade det nog blivit en ny dolkstötslegend. Det är hemskt att säga så, men Tyskland behövde bli fullständigt besegrat, för att det skulle vara möjligt att bygga upp något nytt. Man ska heller inte glömma att det var ju inte kanske en fungerande demokrati som kuppmakarna var ute efter när försökte störta Naziregimen. Trots det går det inte att säga annat att de var otroligt modiga män, och kvinnor, som i alla fall försökte visa att alla tyskar inte var nazister.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar