onsdag 14 juli 2010

mitten av juli

Veckorna i mitten av juli är hektiska om man har mina historieintressen. Det är ju så att jag ofta uppmärksammar och får lust att gräva ner mig i händelser i samband med olika årsdagar. Av en märklig slump infaller tre årsdagar på samma datum, nämligen den 20 juli, det är också årsdagar av händelser som inträffade under 1900-talet.

20 juli 1944 - det misslyckade bombattentatet mot Hitler och försök till statskupp i Nazityskland. Jag har en hel del litteratur i ämnet, och jag rekommenderar gärna Valkyria, Hollywoodproduktionen med Tom Cruise som behandlar ämnet. Den är i stort sett korrekt, med bara några små dramatiska friheter.

20 juli 1969 - månlandningen. Jag tycker hela rymdkapplöpningen är otroligt fascinerande, och månlandningen är ju toppen på hela projektet. Jag hoppas att jag senare i sommar kommer att få möjlighet att verkligen se en  Saturn-V raket i verkligheten.

20 juli 1997 - IRA utropar den vapenvila som var villkoret för att de skulle få vara med i fredsprocessen i Nordirland, därmed gick hela processen in i det skede som till slut ledde till Långfredagsavtalet 1998, och som väl får anses som slutet på "the Troubles". Nu ska jag ärligen säga att jag kommer inte ihåg om de utropade vapenvilan, eller om den trädde i kraft den 20 juli, men något hände då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar