onsdag 4 augusti 2010

Florida

Nu ska historiekullan på semester, ganska långt västerut. Normalt sett är jag inte väldigt intresserad av amerikansk historia, men det finns undantag. Två undantag är seminolekrigen på 1830-talet och rymdkapplöpningen, båda två är än idag synliga i Florida.

Seminolekrigen är faktiskt ett indiankrig som USA förlorade. Seminolestammen, som var en ganska ny stambildning som flyttat in i Everglades, lyckades med gerillataktik att hålla stånd mot den amerikanska armén när de skulle tvingas att flytta västerut mot indianreservaten. En del av stammen flyttade i alla fall, men än idag lever det seminoler i Florida. Seminolestammen idag är också en av de rikare indianstammarna, de var bland de första att driva kasinon och äger dessutom Hard Rock Café-kedjan. De har ett intressant museum och besökscentrum, men jag tror att chansen är liten att jag kommer att kunna besöka det. Jag kommer i alla fall att hålla ögonen öppna för böcker i ämnet.

Rymdkapplöpningen tycker jag är fascinerande, lite är det väl hela äventyrskänslan det var. Att hinna först ut i rymden och först ut till månen, med en teknik som med dagens mått var väldigt primitiv. Ett besök på Kennedy Space Center är redan planerat. Ursprungligen skulle jag haft chansen att se en rymdfärja landa, men det uppdraget har dessvärre skjutits upp till i november. Orkar jag gå upp på morgonen så sänder de däremot upp en raket nästa torsdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar