fredag 10 september 2010

If you like pain try wearing a corset

Sitter och tittar på Pirates of the Caribbean, och även om jag älskar filmen så är jag inte särskilt förtjust i den här repliken, även om Keira Knightley får till den bra. Det finns gott om myter och liknande om korsetter, så här kommer en liten genomgång.

Livstycken stadgade med valben dyker upp i slutet av medeltiden. Under 1500-talet blir de vanligare, och dessutom lägger man till underkjolar med valben, så kallade farthingale eller vertugadin. Målet med livstycken var att ge illusionen av en konformad överkropp. Livstycket slutade ofta i höjd med midjan.

På 1600-talet går faktiskt de stadgade livstyckena helt ur modet ett tag, men de återkommer på 1700-talet. Nu talar vi dock om en period med ganska obekväma livstycken. Målet var att få en överkropp som en kon, samt att trycka upp bysten rejält. Få människor har dock en naturlig konform, och det är nu det börjar spridas diverse myter om kvinnor som opererar bort revben och liknande.

När modet förändras i och med franska revolutionen ändras naturligtvis också underkläderna. Empireklänningarna krävde inte smala midjor, men däremot fick korsetterna hjälpa till att trycka upp och forma bysten. Under 1800-talet går utvecklingen mot ett ideal med getingmidja. Detta uppnås med korsetter och krinoliner. En viktig del i utvecklingen är tillgången på bra och böjligt stål, de tidigare livstyckena var främst stadgade med valben, med stål blir korsetterna och krinolinerna mer uppnåeliga även för kvinnor som inte tillhör överklassen. Det är korsetterna under andra halvan av 1800-talet som är det som de flesta tänker på när de hör "korsett".

Utvecklingen går vidare, under början av 1900-talet  vill man ha en korsett formad som ett S, med framskjuten byst och bakskjuten rumpa, inte alls bra för ryggen. Det modet blev dock kortvarigt eftersom första världskriget ledde till helt andra inriktningar på modet, samt att man övergick till resår och andra elastiska material istället för stål.

Några saker om korsetter:

1. Man opererade inte bort revbenen - innan bedövning och antiseptik var en operation lika med fara för livet, att tro att kvinnor frivilligt skulle operera sig är fel. Däremot så har kvinnor revben som inte helt sitter fast med de övriga, om man börjar bära korsett vid tidig ålder så kan man styra var dessa revben ska "lägga sig".

2. Det gick varken att andas eller röra sig - korsetter användes även av pigor och andra kvinnor som arbetade. Naturligtvis fanns det kvinnor i överklassen som snörde sig så att de svimmade, men för de flesta gick det utmärkt att röra sig i korsett. Det är också viktigt att komma ihåg att en kjol med krinolin och flera underkjolar väger en hel del, och det är korsetten som bär upp tyngden. Utan korsett skulle det varit ännu jobbigare att röra sig för många kvinnor.

Sådär, lite om kläder och underkläder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar