söndag 12 september 2010

Industrierna som försvann

Läser Mustafa Cans artikel om tre bruksorter i Bergslagen. (ok, en är i Hälsingland, verkligen utkanten av vad jag skulle kalla Bergslagen). Det är en otroligt intressant artikel, som ändå andas ett väldigt vemod. Vad finns det egentligen för framtid, när så mycket är knutet till en identitet som inte längre är värd någonting? Åker man runt i Bergslagen så står de där lite överallt, vackra betonglavar och masugnar i tegel. Nu finns det ändå tycker jag en viss anledning till optimism, visst storindustrier blir det nog inte mer, men det finns en fascination kring industriruinerna, att locka människor till det som faktiskt var grundvalen för dagens välfärdssamhälle.

Bland det vackraste monument vi har över 1900-talet är ändå dessa lavar inne i de mörka skogarna. Försök att passa på och besök dem, betong är inte ett beständigt material och gruvlavar är gjorda för att bytas ut. Vem vet hur länge de finns kvar.

1 kommentar:

  1. Precis så är det i Cornwall. Övergivna gruvhus ute på hedarna och en befolkning som inte riktigt släppt sina tenngruvor.

    SvaraRadera