torsdag 14 oktober 2010

en till årsdag av ett slag

Så idag är det den 14 oktober, alltså årsdagen av slaget vid Hastings. Ett slag som har fått en väldig stor plats i historien, här i Norden har vi ju en tendens att se det som om människor vaknade upp som vikingar på morgonen den 14 och sen gick de och lade sig på kvällen som riktiga medeltidsmänniskor. Har man sen växt upp med Robin Hood, Ivanhoe och liknande historier vet man ju att slaget vid Hastings ledde till rena apartheid i England, där de elaka normanderna förtryckte de stackars saxarna. Att de båda härförarna vid slaget var kusiner pratas det inte så mycket om direkt.

Nu fick ju slaget vid Hastings stora följder, men frågan är om de största följderna ens märktes hos den "vanliga" befolkningen. Engelskans förfranskning märks ju än idag, men frågan är om det betydde så mycket för en bonde om hans länsherre var normand eller saxare.


En vacker tapet blev det i alla fall av slaget, och det kan man glädja sig åt än idag.

1 kommentar:

  1. Sedan hade ju Harold Goodwinson redan besegrat vikingarna samma år innan han förlorade slaget vid Hastings. Fast tillbringar man mycket tid i Yorkshire så ser man att vikingarna finns kvar, hihi.

    SvaraRadera