tisdag 14 december 2010

Sten Sture dä

Idag är det den 14 december och Sten har namnsdag. Ett av få spår som Sturarna har satt i vår almanacka. Det är nämligen årsdagen av Sten Sture dä:s död idag. Sten Sture dä är nog en av de mer fascinerande personerna i vår historia, och till och med hans död präglades av diverse konspirationer. Året var 1503, kung Hans hade efter en kort sejour som svensk kung blivit utkastad. Det betydde dock inte att det svenska riksrådet var eniga på något sätt, när den gemensamma fienden är borta är det ju lättare att bråkas sinsemellan. Nya allianser hade också skapats i och med att Sten Sture dä och Svante Nilsson (Natt och Dag) nyligen hade slutit fred mellan varandra.

I december var Sten Sture dä på väg mot Halland för att överlämna Hans drottning Kristina, som hade hållit stånd på Stockholms slott betydligt längre än resten av hennes anhängare. På vägen tillbaka avlider Sten Sture dä. Svante Nilsson inser att för att kunna ta över makten så gäller det att först ta kontroll över rikets slott. Så för att hemlighålla dödsfallet så läggs kroppen bak på en släde, Sten Stures dräng får klä på sig hans kläder, man sätter också en bindel för ögonen och säger att han lider av en ögonsjukdom. Man tar sig till Stockholm, Svante Nilsson tar över de viktigaste slotten, så när riksrådet träffas för att välja ny riksföreståndare så sitter Svante Nilsson med trumf på hand och kan bli vald.

För den som vill läsa om Sten Sture dä så är fortfarande S.U Palmes biografi från 1968 den mest uttömmande källan. Dessutom härligt fri från nationalistisk hjältedyrkan.

Dessutom är det Anna Stensdotter Stures födelsedag idag, men hon var dotter till Sten Sture dy och föddes först 1518.

2 kommentarer:

  1. Men - var det inte Heming Gadh som var den stora konstiratören i det här sammanhanget? Svante Nilsson var ju inte ens på plats när Sten Sture dog, och enligt de brev som skickats ser det ut som att det är Gadh som smider planerna. Det är ju f ö Gadh som ser till att Sten och Svante blir vänner igen efter sin konflikt i Finland.

    SvaraRadera
  2. Ja, du har naturligtvis rätt. Hemming Gadh var det som låg bakom. Jag ber om ursäkt för att ha blandat ihop det.

    SvaraRadera