tisdag 8 mars 2011

mmm, semla, mmmmm

Jag älskar semlor! Allra bäst är de naturligtvis när de äts i en djup tallrik med varm mjölk, alltså hetvägg. Nu klarar ju inte riktigt moderna semlor från snabbköpet ett sådant dopp utan att förvandlas till en slabbig massa. Tala om total motsats till varför man började doppa i mjölk, brödet var helt enkelt för torrt och hårt för att vara njutbart annars. Bästa semlorna är naturligtvis de hembakta, och då kan man undvika den sliskiga mandelmassan och istället göra egen. Jag rekommenderar en 1700-talsvariant där man blandar hackade nötter, brödsmulor som stekts i smör, och sen ganska mycket kryddor, typ kanel, nejlikor och kardemumma. Har man tillgång till rosenvatten kan det också skvättas på. Men vill man vara riktigt korrekt så skippar man den vispade grädden, riktigt bra vispgrädde kom först med separatorn.

Sen ska man inte äta för många semlor, tänk bara på stackars Adolf Fredrik.

1 kommentar:

  1. Tack för en annorlunda infallsvinkel på den där bullen som jag hoppade över idag.

    SvaraRadera