tisdag 12 april 2011

50 år i rymden

Idag är det 50 år sen som Gagarin sköts upp i rymden, och därmed blev den första människan att ta sig utanför jordens atmosfär. Sovjet vann den kampen, men sen blev det USA som verkade ha vunnit hela rymdkapplöpningen, men man undrar ju nu när i stort sett alla människor som befinner sig i rymden gör det på en rymdstation som bygger på ryska modeller, och när sista rymdfärjan skjuts upp så kommer enda vägen dit att gå via ryska raketer. Raketer som i princip fortfarande är byggda på samma sätt som den som sköt upp Gagarin, även om kvalitén har blivit bättre sen dess.

En sak är nog säker, utan rymdkapplöpningen på 50- och 60-talen skulle vi ha svårt att ha den vardag vi har idag, kan ni tänka er en vardag utan saker som styrs via satellit?

Intressant är att tekniskt sett så kvalificerade inte Gagarins resa som en rekordresa, han hoppade nämligen ut ur sin kapsel och landade med fallskärm, medan statuterna sa att rymdfararen skulle landa i kapseln. Fast fallskärmen gömdes undan, så resten av världen fick inte reda på hur landningen gått till förrän långt senare.

Gagarin själv dog några år senare i en flygolycka, han fick inga fler chanser att återvända till rymden, ledningen i Sovjet vill inte riskera att deras stora hjälte dog i en rymdolycka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar