lördag 14 maj 2011

hurra för Anders Lundström

I torsdags var det 300 år sen Anders Lundström föddes, och imorgon kommer det att firas vid Hosjö kyrka. Vad är det då som är så speciellt med honom?

Anders Lundström föddes i en bergsmanssläkt i Hosjö, utanför Falun. Han läste vid Uppsala Universitet, och intresserade sig särskilt för kartritning och matematik. När han sedan kom tillbaka till Falun jobbade han främst med sådana frågor vid Falu Gruva, alltmedan han klättrade  på karriärstegen. Det var dock i hembygden Hosjö han kom att sätta stora spår.

Lundström var en av dessa 1700-talsmänniskor som var färgade av både en stark religiositet och upplysningsideal. På hans initiativ startades, efter mångåriga strider, Hosjö allmänna fattigskola, den tredje allmänna skolan i Sverige. Det unika var inte bara att alla barn i Hosjö, såväl pojkar som flickor, var välkomna i skolan, utan det var den gedigna kunskapsplanen. Efter att ha läst den skulle jag inte haft något emot att gå i skolan i Hosjö på 1700-talet. I första hand var det naturligtvis kristendom och läsning som var de viktigaste ämnena, men sen tillkom tyska, latin och geografi. Lundström betonade också att det var viktigt att undervisningen i matematik gjordes lustfylld och lättsam för att inte skrämma barnen för ämnet. Raster var viktiga, och vid bra väder var det lämpligt att läraren, istället för att sitta i klassrummet, tog med barnen på lärorika promenader i omgivningarna.

Skolan i Hosjö fanns kvar fram till folkskolan infördes, och det är faktiskt roligt att läsa uppteckningarna, och något som slår en är att när både modern och fadern gått i skolan, ja då gick det ofta bra för barnen i skolan också. Skolan i Hosjö var nog också ganska ovanlig i att här hittar du både pojkar och flickor, och barnen kommer från alla samhällsklasser från bergsmän till hyttarbetare.

Sen var det också under Anders Lundströms tid som rödfärgstillverkningen vid Falu Gruva sattes igång i stor skala. Falu Rödfärg är en oavbruten industriverksamhet sen 1764.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar