måndag 30 maj 2011

Resa genom Bergslagen

I helgen åkte jag buss genom Bergslagen, ett tag hade jag tänkt att fördriva tiden med att räkna gruvlavar, men fast man passerar gruvort efter gruvort är de i stort sett osynliga. Skogen har tagit över. Inte ens i Grängesberg eller Kopparberg går det att få syn på en endaste lilla lave från genomfartsvägen.

Just passagen genom Grängesberg var intressant. I trakterna kring Grängesberg har det alltid funnits järn, men huvudmalmen satt fast i väldigt mycket apatit. Apatit innehåller fosfor som gör järnet sprött, det var först med Thomasprocessen det plötsligt gick att få bort fosforet. Grängesberg växte snabbt fram till en av de viktigaste gruvorterna, där hela samhället byggdes upp kring gruvbolaget. När gruvan utvidgades blev det till slut även nödvändigt att flytta hela orten, innan den ramlade ner i dagbrottet. Huvudgatan som en gång i tiden var en av Dalarnas mest trafikerade ser idag ut som en skogsstig. För den som är intresserad av övergivna platser så är Grängesberg en fascinerande plats idag, ladda gärna upp med gamla bilder, går att googla fram, och sen är det bara att går runt och se vad som går att känna igen.

För den som är intresserad av hur Grängesberg såg ut när det var full fart kan också titta på den här filmen från 1908.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar