torsdag 23 juni 2011

Midsommar

Midsommar är en härlig tid. Om bara solen visarsig är det då den svenska försommaren är som vackrast. I år har vi ju dessutom en sån tur att midsommar infaller på rätt datum. 24-26 juni. Från början var midsommar alltid på de här datumen, men för att det inte skulle bli för många helger som inföll mitt i veckan, och därigenom minskade antalet arbetsdagar, så flyttades hela firandet till fredagen närmast den 24 juni. I Dalarna finns det dock fortfarande en del ställen där man håller fast vid att fira på rätt datum, oavsett dag.

Egentligen borde väl midsommar infalla kring sommarsolståndet, som är den 21 juni, och antagligen har det varit så från början. Men med diverse kalenderförändringar, och ärligt talat var väl inte alla jättenoga med datumen för i tiden, så har firandet hamnat där det ligger idag.

Historiska händelser som har skett i samband med midsommar är till exempel brännande av Borganäs, vilket ses som startpunkten på Engelbrektsfejden. Det var också vid midsommar 1687 som stora delar av Falu Gruva rasade samman och bildade dagbrottet Stora Stöten. Eftersom det var midsommar var dock alla arbetare lediga, vilket gjorde att inga människor omkom i raset.

Midsommar är också en tid fylld av skrock. Det mest traditionella är att flickor under tystnad ska plocka sju blommar, klättra över sju gärdsgårdar för att sedan lägga blommorna under huvudkudden. Då kommer de att drömma om sina blivande makar. Näcken är också väldigt aktiv kring midsommar, så akta er för att gå för nära vattendragen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar