fredag 15 juli 2011

Under ytan

Det verkar finnas mycket spännande vid havsbotten kring Gotland. På senaste tiden har det dykt (!) upp ett 1500-talsvrak utanför Karlsöarna, och nu senast är det vrak där vissa hävdar att det kan vara en 1300-talskogg, även om de ansvariga för fyndet själva är betydligt mer återhållsamma. Att som Aftonbladet hävda att det är ett av världens äldsta skepp, samt troligen det skepp som  Valdemar Atterdag själv seglade med när han brandskattade Visby, nja, tillåt mig att vara en aning skeptisk. Lite intressant ur mediernas rapportering är att det bara verkar vara Aftonbladet som framhäver hur unika förhållandena är i Östersjön, just när det gäller möjligheten att hitta välbevarade skepp.

Om det är en kogg skulle det vara ett helt unikt fynd, jättespännande. Jag tycker att utvecklingen av koggen är ett av de viktigaste steget i utvecklingen av de medeltida kommunikationerna. En kogg kunde lasta ca 10 gånger mer last än en vikingatida knarr, så möjligheten att frakta större laster öppnade upp handeln på helt nya vis. Där ligger också en av förklaringarna till Hansans framväxt.

Jag förstår också att folk gärna vill koppla ihop det med brandskattningen av Visby, men personligen så tycker jag att det är mer spännande om det skulle ha någon koppling till de olika, brist på bättre term, sjörövarna under 1400-talet.

Lite blandade artiklar från DN, Aftonbladet, SvD.

2 kommentarer:

  1. Valdemar Atterdag døde i DK 24.10.1375 og kan altså ikke have været med skibet. Han ligger begravet i Sorø.

    Peter Bjerrum

    SvaraRadera
  2. Det går att överleva skeppsbrott.

    SvaraRadera