fredag 30 september 2011

Skidor

Visst slogs det värmerekord igår, och det var varmt idag också. Ändå kan jag inte hjälpa att jag har haft tankarna på skidor idag. Skidor har vi åkt länge och det är ju till och med så att världens äldsta skida hittades i Kalvträsk, Västerbotten. Den är ca 5200 år gammal, och egentligen är det faktiskt ett par, men eftersom den ena skidan i paret bara består av fragment så brukar man bara tala om Kalvträskskidan. Den valdes till Årets Klenod häromåret. Till skidorna hörde också en stav, men istället för truga kan man närmast likna nederdelen av staven vid en skovel. Kanske var det mycket lössnö i trakterna när ägaren till skidorna svischade runt.

Sen får vi vänta ett tag till ett annat intressant fynd vad det gäller skidor. Det är en runsten utanför Balingsta, som i sin tur ligger utanför Uppsala. Stenen kallas för Bökstastenen, eller Bökastenen, och föreställer en jaktscen. Det syns en skidåkare, en älg, och över skidåkaren syns också jaktfåglar. Stenen var komplett in på 1600-talet, när plöstligt en bit mitt i försvann. Den biten återfanns för ca fem år sen, den hade varit grundsten vid en grind. Nu är stenen komplett igen. Inristningen är en vanlig "stenen restes efter...av...". Men den är helt unik med sin jaktbild. Stenen är faktiskt en av mina absoluta favoritstenar när det kommer till runstenar.

Att vikingarna gillade skidåkning visas också av att både Ull och Skade, ur den nordiska mytologin, ofta sätts i samband med skidåkning. Bilden ovan antas ofta föreställa fruktbarhetsguden Ull, eftersom han inte bara har pilbåge som attribut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar