tisdag 25 oktober 2011

Hur kom man på att använda metaller?

Den här frågan har jag fått ganska ofta faktiskt, och jag kan väl inte säga att jag sitter inne på något jättebra svar. Den äldsta metall människan har använt sig av är koppar, det skedde för ca 10 000 år sen i Mellanöstern. Här var det dock främst frågan om att använda naturlig koppar. Den kopparn går att kallhamra, alltså forma direkt som den är. Smältning och hantering av koppar går tillbaka till ca 5500 f. Kr, och de äldsta spåren pekar mot Balkan. Kopparhantering har dock uppstått utan utbördes inflytande på flera platser världen över, till exempel i Kina och Sydamerika.

För att smälta koppar krävs höga temperaturer, vilket gör det svårt att se att det skulle ha varit en ren slump, såvida det inte har uppstått i samband med bränning av lerkärl. Konsten att bränna lera är äldre, och där har det funnits betydande ugnar som kan ha fått upp tillräckligt höga temperaturer för att smälta metallerna. Efter koppar kom sedan tenn att börja bearbetas, och i och med att koppar och tenn kunde legeras skapades bronset och vi är inne i bronsåldern. I europeisk arkeologi, inte nordisk eftersom vi är lite efter här, talas det om en kopparålder, ett mellanstadium mellan stenåldern och bronsåldern. Den mest kände representanten för kopparåldern är nog ismannen Ötzi, som hittades i en glaciär uppe i Alperna. Han bar med sig en kopparyxa, och han hade dessutom skador på lungorna, skador som troligen har uppkommit genom att han arbetat med kopparsmältning.

Viktigt att komma ihåg är dock att även beteckningarna kopparålder och bronsålder finns så var metallföremålen inte något för "vanliga" människor. Det var först när järnet kom som den stora massan slutade att använda sig av stenverktyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar