söndag 27 november 2011

Advent och barock

Jag undrar varför barockmusik, som ju inte är direkt vanlig, lyfts fram just kring advent. Det är väl inte någon kyrkokör som inte framför "Dotter Sion" av Händel.

Just "Dotter Sion" har en intressant bakgrund. Melodin är från Händels oratorium "Judas Maccabaeus" och heter i original "See the Conquering hero comes". Själva "Judas Maccabaeus" har hämtat handlingen ifrån Mackabeerboken. Oratoriet uttrycker hur det judiska folket gör uppror mot sina erövrare och går från underkastelse till triumf. Det hela utspelar sig när seleukiderna styrde över stora delar av Palestina ca 170 f.Kr. Det är alltså inte så mycket jul över det hela, för den som lyssnat på "Last night of the Proms" återkommer melodin också i Woods Fantasi över Brittiska sjösånger, där bland annat Rule Britannia också ingår.

Intressant är att den judiska högtiden chanukka, som firas i december, bygger på händelserna i Mackabeerboken. Därför har "See the Conquering hero comes" blivit en populär chanukkasång. Bli därför inte allt för förvånad om du hör "Dotter Sion" om du befinner dig i Israel kring jul, även om texten är annorlunda.

Här är en version av "See the conquering hero comes"Inga kommentarer:

Skicka en kommentar