onsdag 18 april 2012

Första bombninen av Tokyo

Idag är det den 18 april och 70 år sen Tokyo bombades för första gången under andra världskriget. När jag var yngre var jag mer intresserad av kriget i Stilla Havet än i Europa, och framförallt den tidiga utvecklingen. Doolittle-räden var något jag tyckte var väldigt spännande, än idag förstår jag inte varför inte Hollywood har gjort någon storfilm om händelsen under de senaste 20 åren.

Efter attacken på Pearl Harbor i december och Japanernas segertåg så var amerikanerna i starkt behov av att stärka moralen på hemmaplan. Problemet var att mellan USA och Japan ligger hela Stilla Havet, och den tidens hangarfartyg kunde inte ta ombord bombflyg för att genomföra en attack mot de japanska öarna. Eller...Snart kom idén om att skala av ett antal bombflyg av modell B-25 Mitchell från all onödig vikt så skulle det kanske vara möjligt att starta från ett hangarfartyg. Sagt och gjort. En specialstyrka sattes ihop och började träna på att starta flygplanen på den begränsade ytan som skulle kunna utnyttjas på ett hangarfarty. Det hela leddes av James Doolittle, varvid hela uppdraget fick namnet Doolittle-räden. Vad det gäller vikt så tog de till och med bort kulsprutorna som flygplanen skulle försvara sig med, det ersattes med målade kvastskaft istället.

När man insett att uppdraget var möjligt stävade en flottstyrka ut mot Japan. Dessvärre ramlade styrkan på ett japanskt fartyg, och av rädsla för att ha blivit upptäckta så fick flygplanen starta betydligt längre från Japan än vad som var tänkt. Totalt lyfte 16 flyplan. Alla visste att även om det gick att starta ett bombflygplan på ett hangarfartyg så skulle det inte gå att landa, planen var därför att flyga över Tokyo och sen fortsätta mot det kinesiska fastlandet. I och med att de startade tidigare än planerat fick flygplanen problem att nå icke-japanskt territorium i Kina. Av de 16 planen fick tre kraschlanda i havet och ett valde att flyga till Sovjetiskt territorium för att kunna landa säkert. Av planen som kraschade över Kina så lyckades besättningarna i alla utom två av planen ändå ta sig till säkerhet, men åtta man tillfångatogs av japanerna. Av de åtta skulle fyra överleva kriget i japansk fångenskap.

Själva bombningen av Tokyo var symbolisk och ställde inte till någon större skada, flygplanen kunde helt enkelt inte lasta nog med bomber. Psykologiskt var det dock viktigt. Det var första gången amerikanerna kunde visa på en framgång i kriget, och japanerna var chockade över att de hade blivit attackerade på hemmaplan. Från Japans sida insåg man att för att kunna vinna kriget var det nödvändigt att slå ut den kvarvarande amerikanska flottan, vilket i sin tur ledde till deras offensiv som slutade i Slaget vid Midway. Slaget vid Midway blev en total seger för den amerikanska flottan och brukar räknas som en av vändpunkterna under andra världskriget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar