fredag 27 april 2012

Jordbruket kom med invandrarna

Så då har forskare i Uppsala lyckats spåra tillräckligt med DNA för att kunna säga att de första bönderna i Sverige inte var genetiskt besläktade med samlar/jägarbefolkningen. Den urgamla frågan om jordbruket har spridits genom överförande av en idé eller om det var en ny befolkning som kom kan därför anses vara avgjord. De båda grupperna var först åtskilda, men senare tyder det på att de blandade sig med varandra så att vi som lever i Europa idag har både bönder och jägare långt bak bland förfäderna.

Undrar om det här kan leda till nya funderingar om relationerna mellan gropkeramiker och trattbägarkultur. Jag antar att de här undersökningarna är en fördjupning på de studier som visade att dessa två grupper var genetiskt åtskilda. Å andra sidan, om jag inte minns fel, så dyker gropkeramisk kultur upp efter att de första bönderna har börjat bosätta sig i Sverige.

Spännande är det i alla fall, och det är ju alltid intressant när en så gammal fråga kan få ett svar med hjälp av modern teknologi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar