måndag 2 april 2012

Stilla veckans dagar

Nu så här inne i stilla veckan så tänkte jag bara gå igenom lite om namnen på dagarna. Det är ju faktiskt den enda veckan på året där alla dagar har sitt speciella namn.

Palmsöndagen - inledningen på påskfirande, söndagen före påsk. Palmerna i namnet kommer från när Jesus enligt evangelierna red in i Jerusalem och folk hyllade honom genom att vinka med palmblad. Intressant är att firandet av Jesu intåg även har dubblerats, det är det som första advent också handlar om. Tänk bara på adventpsalmen "Bereden väg för Herran" där finns också raden "strö palmer, bred ut kläder"

Blå måndag - uttrycket blå måndag är från början namnet på måndagen innan fettisdagen, men har förflyttats till måndagen i påskveckan. Kan kanske ha en del med att göra att fastans betydelse minskade när vi inte var katoliker längre.

Vite tisdag - är också ursprungligen namnet på tisdagen innan fastan, alltså fettisdagen. En del traditioner gör gällande att det ska städas och göras rent inför resten av påskveckan på tisdagen.

Dymmelonsdagen - namnet kommer från att kyrkklockornas kläppar dämpades genom att de byttes ut mot trädymlar. På dymmelonsdagen rings påsken in med dov och allvarsam klang.

Skärtorsdagen - ordet skär syftar på den äldre betydelsen ren. Inom kyrkan firas skärtorsdagen till minne av Jesu instiftande av nattvarden och det nya förbundet mellan Gud och människor. Själva kyrkan förbereds också för långfredagen genom att man tar bort alla prydnader på altaret. Kyrkklockorna är tysta mellan skärtorsdagen och påskdagen. Inom folktron var skärtorsdagen den dag då häxorna begav sig mot Blåkulla för att festa med djävulen. En tradition som finns än idag, även om det numera är barn som klär ut sig till häxor och går och tigger godis.

Långfredagen - långfredagen var årets sorgsnaste dag. Fokus ligger på Jesu död och lidande. Ingenting glatt fick ske. Det finns också traditioner om att husbonden skulle aga alla i hushållet till minne av Jesu lidande. Man behöver faktiskt inte gå så långt bak i tiden så var alla affärer och nöjesinrättningar stängda på långfredagen. Jag är inte allt för gammal men nog minns jag att det enda på tv på långfredagen brukade vara klassiska konserter och filmer om Jesus.

Påskafton - inom kyrkan är det här en tom dag. Istället har det blivit det folkliga firandet. Det är ofta på påskafton man öppnar sina påskägg och helt enkelt firar påsk. Det här är en parallell till julfirandet där vi i Sverige främst firar julafton, fast det i kyrkan är juldagen som är den stora dagen.

Påskdagen - den centrala dagen i det kristna påskfirandet. Firas till minne av Jesu återuppståndelse.

Jag tänker nog inte städa på tisdag, men jag delar gärna ut godis till påskkärringar på torsdag. Sen hade jag nog hoppats att någon tv-kanal kunde visa musikalen Jesus Christ Superstar, eftersom jag tycker den är otroligt bra och den handlar om påskveckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar