måndag 14 maj 2012

Favoritflygplan från andra världskriget

Ett tag i de nedre tonåren var jag väldigt intresserad av flygplan från andra världskriget. Jag råkade hitta en lista där jag har skrivit upp vilka som var mina favoriter bland bombflygplanen. Jag kommer inte ihåg riktigt varför jag har rankat dem som här, men så här var listan i alla fall.

5. Junkers Ju 87 Stuka
Tysk attackstörtbombare, den möjliggjorde egentligen blixtkriget genom att mer eller mindre fungera som väldigt offensivt och precist artilleri.

4. Boeing B-29 Superfortress
Det största bombplanet under andra världskriget. Sattes in mot slutet av kriget, och bland annat fälldes atombomberna över Japan från B-29:or. Dess främsta förmåga var att kunna flyga högt och snabbt, vilket gjorde att de kunde komma undan från anfallande jaktplan.

3. North American B-25 Mitchell
Tvåmotorig bombare som visade sig vara väldigt flexibel. I kampanjen kring Stilla Havet användes den till och med som lågt attackflyg. Mest känd för att B-25:or användes i Doolittleraiden, när man lyckades starta planen från ett hangarfartyg.

2. Boeing B-17 Flying Fortress
Kanske det mest klassiska av bombplanen från andra världskriget. Låg bakom en stor del av förstörelsen av Tyskland genom att släppa mer än 640 000 ton bomber, vilket var mer än en tredjedel av den totala mängden bomber. Kunde flyga högt, långt och länge och hade en förmåga att klara mycket skador utan att krascha.

1. Avro Lancaster
När amerikanarna bombade Tyskland dagtid med B-17 så bombade britterna nattetid med Avro Lancaster. Den kunde inte ta lika många bomber som B-17, men det långa bombutrymmet gjorde att den kunde ta enskilt tunga bomber och specialbomber. Användes för de "hoppande bomberna" som förstörde ett antal tyska dammar kring Ruhr. Efter kriget överlevde Lancastern som spaningsflygplan ända in på 1960-talet. Ett antal Lancasters byggdes också om till passagerarplan, innan de renodlade passagerarplanen kom mot slutet av 1940-talet.

Sådär en liten återblick på en historia jag var väldigt intresserad av ett tag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar