fredag 8 juni 2012

Helan går som nationalsång

MarieLouise Samuelsson på Expressen fnissar lite åt påståendet att "Helan går" ska ha sjungits som svensk nationalsång i samband med ett hockey-VM, detta på grund av att den som påstod det inte kunde precisera vilket VM samt sa att det var på grund av att det mer eller mindre rådde "nationalsångsförbud" under tiden.

Så här har jag hört historien. Källan är muntlig, men trovärdig, men nej jag har inte nagelfarit historien källkritiskt.

1957 vann Sverige oväntat hockey-VM när det spelades i dåvarande Sovjetunionen. Sovjet hade varit storfavoriter så inför prisutdelningen hade orkestern inte övat in några andra nationalsånger än den sovjetiska. Förläget kom orkesterledaren in till det svenska omklädningsrummet och bad svenskarna att nynna den svenska nationalsången så att de snabbt kunde öva in den. Det var trots allt skickliga musiker det var fråga om. De svenska grabbarna var dock något mindre skickliga musiker och den enda sång de kunde enas om att alla kunde var "Helan går". Detta gjorde att "Helan går" faktiskt har använts som svensk nationalsång.

Detta var ju i en tid innan direktsändningar, och dessutom inifrån Sovjetunionen, så det finns knappast några inspelningar av det hela kvar idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar