torsdag 26 juli 2012

Brittisk mat

Nu med OS som invigs imorgon är det nästan omöjligt att inte bli lite anglofil. Imorgon har jag lovat att bjuda på en riktigt brittisk måltid, och mina gäster kommer nog att bli förvånade över att jag ska göra en currygryta.

Brittisk mat är kanske inte känd för att vara en kulinarisk höjdpunkt. Tankarna går mest till en rejäl engelsk frukost, olika former av paj och fish'n'chips. Det man inte tänker på är att det brittiska imperiet satte ett outplånligt intryck även på maten hemma på de brittiska öarna. Främst gällde detta kontakterna med indierna.

Första gången curry nämns i en engelsk kokbok var 1747, och den första restaurangen som serverade curry var, trots namnet, The Hindoostan Coffe House 1810. Vissa skillnader finns ändå i kryddningen om man jämför modern indisk mat, bland annat hade inte chilin fått sitt genomslag än. Den importerades till Indien från Sydamerika under 1600-talet och när de första curryställena i England öppnade var det egentligen bara i södra Indien som maten hade börjat bli riktigt stark. Ett exempel på brittisk-indisk mat är kyckling tikka masala, som faktiskt verkar ha "uppfunnits" i Glasgow, även om några andra engelska städer också hävdar att de är ursprungsorter. Det finns faktiskt en del som arbetar för att chicken tikka masala ska få skyddad ursprungsmärkning av EU, på samma sätt som exempelvis Champagne i Frankrike.

Som jämförelse kan sägas att det första fish'n'chips-ståndet öppnade 1860, alltså 50 år efter första curry-restaurangen.

1 kommentar:

  1. En av våra svenska kungar har ett finger med i utvecklandet av currytraditionen i England. Jag ska nog skriva om det tror jag.

    Fish & chips och inte minst pajer ÄR kulinariska höjdpunkter om de görs som de ska. :)

    SvaraRadera