onsdag 4 december 2013

baka, baka pepparkaka

Såhär i jultid är det bara att konstatera att mycket av den mat vi äter har rejält gamla anor. Även om moderna inslag, och framförallt mer grönsaker, gör sig gällande på julborden så gillar vi fortfarande att proppa i oss mat som har en klar förankring bakåt i tiden.

Ta pepparkakan till exempel. I Sverige har det bakats pepparkakor sen åtminstone 1300-talet. Nunnorna i Vadstena har skrivit ner sitt recept från1400-talet. Dessa pepparkakor var ändå olika dagens tunna, spröda och söta kakor. Visst sötades de med honung, men de var betydligt kryddstarkare. På medeltiden var det verkligen peppar i pepparkakorna. De var också mjukare än våra kexliknande saker.

Lebkuchen
 Troligen hittar vi anfadern till vår svenska pepparkaka i den tyska "Lebkuchen". Det är en kaka med liknande kryddning och finns i både stora fruktkakeliknande varianter och mindre portionsstora kakor. Ofta har de en botten av oblat och är också glaserade. Min erfarenhet av Lebkuchen är att de är kryddigare, och jag tyckte inte om dem.

Med tanke på hur mycket kontakter vi har haft med Tyskland är det inte konstigt att vi importerade även detta bakverk från kontinenten. Alla kryddor ansågs hälsobringande, och pepparkakor såldes faktiskt på apotek. Pepparkakor ska ha varit särskilt bra mot magvärk. Kanske är det på grund av anknytningen till medicin som talesättet att man blir snäll av att äta pepparkakor kommer?

Att vi bakar pepparkakor i alla möjliga former och dekorerar dem kan nog också ses som ett arv. Under renässansen och barocken lagades en hel mat som såg häftigare ut än vad den var att äta, tänk svanar och påfåglar med förgyllda näbbar och fjädrarna kvar. Även sötsakerna dekorerades och det byggdes sockerslott och skapades skulpturer av allt möjligt sött och kladdigt. Så om någon klagar på att du har för mycket kristyr på pepparkakshuset är det bara att säga att du försöker återskapa en sockerfest från 1600-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar