onsdag 11 december 2013

Lussekatten

Efter att ha skrivit lite om pepparkakan var jag bara tvungen att göra ett inlägg om lussekatten också. Grundbulten för den traditionella lussebullen är saffran, utan det skulle det mest vara en prydlig bulle. Saffran har använts under långa tider, romarna var fullständigt galna i saffran. De använde den både som krydda och för att färga tyg, bland annat skulle en romersk brud vara klädd i saffransgula kläder när hon gifte sig. Saffran nämns ofta som världens dyraste krydda, och att den är värd sin vikt i guld. Anledningen till att den är dyr är att det behövs plockas ca 150 000 saffranskrokusar för att få ett kilo saffran. Blommorna plockas för hand, och det tar ca 40 timmar att plocka 100 000 blommor. Då är det ju tur att saffran är en väldigt intensiv krydda och att vi ofta nöjer oss med 0,5-1 gram när vi bakar och lagar mat.

I Sverige förekommer saffran i all de mest kända skrifterna som rör mat och kryddor genom historien. Första omnämnandet är i samband med den heliga Birgittas far Birger Perssons begravning. Då slösades det på allt, och saffran finns upptaget som en av kryddorna som köptes in. Hoppar vi några århundraden fram i tiden så är saffransbröd med i julbaket på Årsta, som Årstafrun har skrivit om i sin dagbok från 1700-talets slut.

Saffran har varit en lyxvara, och det är troligen därför den bara åts vid särskilda högtider, och har blvit förknippad med julen. Att vi formar lussekatterna till alla möjliga figurer går tillbaka på äldre tiders skådebröd, men jag tycker att även namnen ger en intressant bild. Förutom den vanliga lussekatten, som idag är den enda jag gör eftersom den går snabbt och enkelt att göra, så har jag alltid gillat "bocken". I de flesta böcker omnämns den som lilja, och nog kan man se att den också har inspirerats av heraldikens franska lilja. Jag tror att ska man vara petig så har bocken två russin till ögon, något som saknas när den kallas för "lilja"

"Prästens hår" är ett större bröd, snarare än bulle, men nog anar man att inspirationen kommer från en peruk från 1700-talet, och har levt kvar till idag Det går också att göra en "kyrkport" genom att göra alla längder av saffran lika långa och binda ihop dem med en "botten"-längd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar